EN TANKE VAKNAR TILL LIV

Paul-Devaney-heading-for-the-summit-of-Mt-McKinley-96dpiAtt bestiga Kilimanjaro bestämde jag mig för redan 2013, men jag kände att jag ville förbättra min fysik och grundkondition först genom andra fysiska utmaningar. 2014 bestämde jag mig för att genomföra Fjällräven Classic och i augusti 2015 genomförde jag tävlingen. Det blev mitt livs tuffaste strapats hittills, där jag sprang, vandrade, haltade och kröp 110 km med packning på 23 timmar. Alla förberedelser, träning och uppladdning inför Fjällräven Classic syftade också till att göra mig redo för Kilimanjaro som jag siktade på att nypa 2016.

När Fjällräven Classic var avslutad, så uppstod dock en markant tomhet och jag kände en stark avsaknad av nya mål och utmaningar. Så en kväll med en kopp kaffe och lite slösurf, så trillade plötsligt polletten ner. Seven Summits. Där har jag mål och utmaningar.

OM SEVEN SUMMITS

De sju högsta bergstopparna på respektive världsdel, kallas Seven Summits. Den högsta toppen i Australien är dock lite väl tam med sina 2 228 meter, men räknar man in Nya Guinea, så finns en betydligt högre bergstopp (Carztensz Pyramid) som kanske mer hör hemma i Seven Summits.

sevensummits 7summits-lede

MIN UTMANING

Kilimanjaro är den kanske mest ”folklige” bergstoppen av dem, där vandringen är förhållandevis enkel – dock en påfrestning för kroppen vad avser den höga höjden.

Jag började med Kilimanjaro 2015 för att känna på hur det kändes med en högre bergstopp än de svenska och norska som jag bestigit och för att se hur min kropp hanterade den höga höjden.

Elbrus besteg jag sommaren 2016 följt av Aconcagua i årsskiftet 2016/2017.

Fjärde berget blev Mount Everest, där jag firade min 40-årsdag i Basecamp. Jag blev dock sjuk på berget och fick avbryta vid läger 2 på 6600 meters höjd, pga lunginflammation. Kroppen var så pass stressad av lunginflammationen, så jag åkte även på höjdsjuka.

 

Jag har än så länge ingen sponsor och nu laddar jag för ett andra och sista försök med Everest.