EN TANKE VAKNAR TILL LIV

Paul-Devaney-heading-for-the-summit-of-Mt-McKinley-96dpiAtt bestiga Kilimanjaro bestämde jag mig för redan 2013, men jag kände att jag ville förbättra min fysik och grundkondition först genom andra fysiska utmaningar. 2014 bestämde jag mig för att genomföra Fjällräven Classic och i augusti 2015 genomförde jag tävlingen. Det blev mitt livs tuffaste strapats hittills, där jag sprang, vandrade, haltade och kröp 110 km med packning på 23 timmar. Alla förberedelser, träning och uppladdning inför Fjällräven Classic syftade också till att göra mig redo för Kilimanjaro som jag siktade på att nypa 2016.

När Fjällräven Classic var avslutad, så uppstod dock en markant tomhet och jag kände en stark avsaknad av nya mål och utmaningar. Så en kväll med en kopp kaffe och lite slösurf, så trillade plötsligt polletten ner. Seven Summits. Där har jag mål och utmaningar.

OM SEVEN SUMMITS

De sju högsta bergstopparna på respektive världsdel, kallas Seven Summits. Den högsta toppen i Australien är dock lite väl tam med sina 2 228 meter, men räknar man in Nya Guinea, så finns en betydligt högre bergstopp (Carztensz Pyramid) som kanske mer hör hemma i Seven Summits.

sevensummits 7summits-lede

MIN UTMANING

Kilimanjaro är den kanske mest ”folklige” bergstoppen av dem, där vandringen är förhållandevis enkel – dock en påfrestning för kroppen vad avser den höga höjden.

Jag började med Kilimanjaro 2015 för att känna på hur det kändes med en högre bergstopp än de svenska och norska som jag bestigit och för att se hur min kropp hanterade den höga höjden.

Nästa berg på tur är Elbrus 2016 och sedan Aconcagua 2017.

 

 

De större bergen kommer att kräva mer fysiskt och mer kapital. Denali tror jag att jag kan uppnå, medan Everest och Vinson än så länge är drömmar. Varje berg jag klarar av är dock ett steg i ledet för att bygga erfarenhet, träna mig till bättre form och skapa bättre förutsättningar för att kanske en dag stå på Top of the World.

Jag kommer att se över alternativ att få någon form av sponsor för finanseringen av expeditionerna är det största hindret jag ser just nu.