Sylarna Runt – Vandring 2009

Kebnekaise – Bergsbestigning 2011

17 oktober, 2015 Comments (0) Äventyr, Bergsbestigning

Helags – Bergsbestigning 2010

2010 blev målet Helagsfjället för att bestiga bergstoppen med Sveriges sydligaste glaciär.

Med sikte på Helagstoppen

Sensommaren 2010 bestämde jag mig för att ta mig till Helagsfjället och Sveriges sydligaste glaciär, med fokus på att bestiga toppen. Helags med sina 1 796 meter är högsta svenska bergstoppen söder om polcirkeln.

Jag gjorde en tredagars ensamvandring med start och mål i Kläppen, Jämtlands län. Vandringen är både kort och enkel från Kläppen och upp på kalfjället och till Helags fjällstation.

Första dagen var transportsträcka upp till området vid fjällstationen, där jag slog läger. Dag 2 var tänkt att göra en topptur, men vädret visade sig vara lite ostadigt. Till sist bestämde jag mig för att göra ett försök på toppen, men mer än halvvägs upp så kände jag mig osäker då vädret skiftade och sikten stundom blev kraftigt försämrad. Med närheten till stup och branter, så valde jag det säkra före det osäkra och avbröt toppturen.

Med den erfarenhet jag har nu, så hade jag troligtvis fortsatt toppturen trots allt, men det känns samtidigt bra att också ha förmågan att avbryta inte minst när man vandrar ensam. Jag spenderade en kväll i strålande sol nedanför Helags och med magisk utsikt, för att dagen därpå vandra tillbaka till bilen och köra hemåt.

Filmen får tala för sig själv, men jag kan varmt rekommendera en tur till Helags för den som vill ha en nybörjarvandring eller enklare vandring och topptur, med fina vyer och en portion fjällkänsla.

  • P1090679
  • P1090574
  • P1090719
  • P1090738
  • P1090750
  • P1090763
  • P1090743
  • P1090716

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *